СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УКРАЇНЦІВ ЖИТЛОМ ПОТРЕБУЄ УВАГИ ДЕРЖАВИ

komnatn

Стан реалізації державних житлових програм, який існує сьогодні, вимагає відвертої розмови із суспільством. Без такого діалогу чимало питань залишаються без відповіді, і це змушує людей керуватися припущеннями і емоціями.

Забезпечення власним житлом – одне з найбільш важливих питань з числа тих, що визначають благополуччя громадян. Реалізація житлових програм вирішує подвійну задачу: сприяє розвитку будівельної галузі, яка є локомотивом економіки, і дає реальну можливість українцям покращити житлові умови, забезпечити свої родини комфортним житлом і не шукати кращої долі на чужині.

Наші спільні дії з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства мають на меті активізацію виконання державних житлових програм. Позиція віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, висловлена публічно, дає підстави сподіватися, що це питання почне вирішуватися на користь сотень тисяч людей, які хотіли б спертися на плече держави у придбанні власного житла.

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який минулого року відзначив чверть століття своєї діяльності, готовий відновити активну стадію реалізації житлових програм.

Вже кілька років в умовах недостатнього фінансування житлових програм з державного бюджету Держмолодьжитло провадить системну роботу, спрямовану на те, щоб виправити ситуацію. Так, минулого року в рамках ухваленої Стратегії розвитку нами внесені до міністерства пропозиції щодо програми молодіжного житлового кредитування. Ми ставили перед собою завдання відобразити вимоги сьогодення, зокрема, надати додаткові соціальні переваги для учасників АТО і переселенців, і водночас врахувати світову практику у встановленні вимог до учасників житлових програм. Ми ініціювали:

- скасування необхідності перебування на квартирному обліку як обов’язкової умови участі у програмі;

- зменшення розміру нормативної площі та інші пропозиції.

Слід зазначити, що модернізація програми молодіжного кредитування вже триває. Частину намічених планів виконано, а інша частина напрацювань перебуває на розгляді в Мінрегіоні. Так, за ініціативою віце-прем’єра Г. Зубка учасники АТО отримали змогу брати участь у програмі поза чергою.

Щодо програми «Доступне житло», то 20 вересня 2017 р. уряд ухвалив розроблену нашими фахівцями спільно з Мінрегіоном постанову №708, якою суттєво спрощено умови участі людей у програмі.

Розроблено і спрямовано до міністерства низку ініціатив:

- виключення Міжвідомчої комісії з процедури відбору об’єктів для участі у програмі «Доступне житло». Без жодних сумнівів обирати собі житло повинна сама людина, а не чиновник!

- встановлення критеріїв для забудовників, які обираються громадянами самостійно (відповідність законодавству; строк будівництва не більше року з моменту підписання договору громадянином; вартість 1 кв. м житла, що купується, не має бути більшою за граничну);

- щомісячний звіт Держмолодьжитла перед комісією Мінрегіону про стан реалізації програми;

- встановлення додаткової вимоги до учасників програми – відсутності у власності житла протягом останніх 3 років;

- встановлення обмеження щодо відчуження житла, придбаного в рамках реалізації програми протягом 3 років після реєстрації права власності та інші пропозиції.

Ми зробили роботу Фонду прозорою – і так буде надалі. Запроваджуємо практику нульової толерантності до корупції в роботі установи. Рухаємося до відкритості процедур відбору і моніторингу будівельних компаній, які беруть участь у житлових програмах, що фінансуються із державного та місцевих бюджетів. Не менш важливе завдання – прозорий доступ громадян до державної підтримки на будівництво та придбання житла і житлового кредитування. Забезпечили людям можливість зареєструватися для участі в програмі «Доступне житло» через інтернет-сайти регіональних управлінь Держмолодьжитла.

Ведемо активний і конструктивний діалог з громадськістю. Започаткували діяльність Громадської ради.

Протягом останнього року суттєво посилилася робота Фонду з органами місцевого самоврядування. Держмолодьжитло довело свою спроможність бути ефективним партнером територіальних громад. Результатом співпраці є той факт, що левова частка житла, яке купують сьогодні люди за підтримки влади, - це житло саме за місцевими програмами. Вони активно реалізуються в Харкові, Черкасах, Полтаві, Ужгороді, Миколаєві, Херсоні, Вінниці, Житомирі та інших містах і регіонах.

2017 рік започаткував системну співпрацю Фонду з міжнародними інституціями – ООН, Радою Європи та іншими організаціями. На міжнародних конференціях і «круглих столах» керівництво Фонду ознайомлює міжнародну спільноту зі станом і перспективами житлових програм в Україні. Наголошуємо на тому, щосьогодні в нашій державі немає системної альтернативи житловим програмам, які впроваджує Держмолодьжитло.

Провадимо постійну роботу з органами державної влади і місцевого самоврядування. Налагодили ділові відносини з профільними комітетами Верховної Ради України. Це дало змогу зробити умови програми «Доступне житло» більш зручними для учасників АТО і внутрішніх переселенців. Зараз у парламенті на розгляді перебуває низка законопроектів, які передбачають суттєве, в рази збільшення фінансового забезпечення житлових програм із державного бюджету країни. Сподіваємося на їх ухвалення народними депутатами.

Намагаємося залучати кращих фахівців до роботи в Держмолодьжитлі. Скажу відверто: робити це непросто, адже розмір зарплат в установі – нижчий за середній по ринку фінансових послуг (до речі, відповідні дані не є «закритими» і були надані членам Громадської ради при Фонді у березні під час її засідання). При цьому ми забезпечуємо найбільш низьку ціну адміністрування кредитного портфелю порівняно з банківськими установами.

На завершення – тезово про результати нашої діяльності. 2017 року через програми Держмолодьжитла забезпечено житлом 568 сімей по всій державі. Це 1562 громадян, серед яких – 154 родини учасників АТО, 65 сімей внутрішньо переміщених осіб. Залучено в галузь 392 млн грн інвестицій, з них 171 млн грн – кошти місцевих бюджетів.

А вже за 4 місяці 2018 року укладено 117 договорів з громадянами на придбання житла. З них за кошти державного бюджету – 1, місцевих бюджетів – 85, статутного капіталу Держмолодьжитла – 31 договір.

Подальший розвиток і впровадження житлових програм – наше амбіційне завдання, реалізація якого вбачається можливою за підтримки державної влади. Наші цілі з Міністерством регіонального розвитку – спільні. І я переконаний, що разом ми досягнемо результату і сприятимемо реалізації права громадян на власне житло.