РОБОЧА ПОЇЗДКА НА БАЛКАНИ – ВИВЧЕННЯ ДОСВІДУ ЗАХИСТУ ПРАВ ВПО

На запрошення Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» голова правління Держмолодьжитла, Сергій Комнатний, перебуває з візитом у Чорногорії та Боснії і Герцеговині. Мета поїздки – дослідження політики і практики соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (ВПО), забезпечення довготривалих рішень на національному  і місцевому рівнях.

16

Запрошенням представника Держмолодьжитла до участі у візиті Проект Ради Європи визнає роль та участь Фонду у сприянні захисту прав і свобод вимушених переселенців в Україні.

Також у складі делегації – представники секретаріату Кабінету міністрів України, Мінсоцполітики, МінТОТ, інших органів державної влади, низки обласних державних адміністрацій, Маріупольської міської ради, наукових закладів та неурядових організацій, що опікуються проблемами соціальної та економічної адаптації внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

У чорногорській столиці Подгориці гостей вітали Меліса Весович, менеджер проекту Ради Європи, Директорат з прав людини та верховенства права (Страсбург, Франція), Анжела Лонго, представник Офісу програм Ради Європи у Подгориці (Чорногорія) і консультант РЄ Мілан Радович. У форматі семінару був зроблений огляд проблематики внутрішнього переміщення на Балканах, наголошено на ключових викликах.

Радник міністра праці Чорногорії Будімірка Джуканович представила Регіональну житлову програму – спільну ініціативу Боснії і Герцеговини, Хорватії, Чорногорії і Сербії, підтриману Європейським Союзом, УВКБ ООН, ОБСЄ і США. Банк розвитку Ради Європи допомагає країнам-партнерам у реалізації внутрішніх житлових проектів через адміністрування фонду Регіональної житлової програми та надання технічної допомоги.

Йшлося про конкретні результати співпраці балканських країн з Банком розвитку ради Європи. Зокрема, в Чорногорії БРРЄ реалізує програму з будівництва соціального житла для переселенців із Косово й Сербії. Співробітництво започатковане 2011 року, на цей час обсяг грантових інвестицій для потреб вимушених переселенців від усіх донорів перевищив 500 млн євро.

6 7

«Коли бачиш, як маленька країна за підтримки міжнародних донорів забезпечує права вимушених переселенців із сусідньої держави, відверто кажучи, стає образливо за наших українців, які зазнали на собі жахів воєнних дій, а зараз більшість із них не має можливості забезпечити себе власним гідним житлом за підтримки влади. Приклад балканських держав, які результативно співпрацюють з європейськими структурами, зокрема, з Банком розвитку Ради Європи, - взірець для наслідування для нас!», - зазначив очільник Держмолодьжитла.

Відбувся візит української делегації до найбільшого на Балканах містечка для переселенців, де живуть роми з Косово. Гості ознайомилися з умовами життя і побутом мешканців містечка.

7-8 листопада українська делегація перебуватиме з візитом у Боснії і Герцеговині.