ПІДБИТО ПІДСУМКИ КОНКУРСУ: МОЛОДЬ ВИСЛОВИЛА СВОЮ ДУМКУ, ЧЕРГА ЗА ВЛАДОЮ

05 08 2Мінмолодьспорт спільно з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву і Громадською радою при Держмолодьжитлі працюють у діалозі з молоддю.

Наприкінці травня цього року ми спільно оголосили Конкурс ідей з удосконалення державної програми забезпечення молоді житлом. Мета конкурсу – запитати у самої молоді про її думку щодо житлової проблеми, дізнатися, як вона бачить її вирішення, почути ідеї молодих людей, які будують своє життя в Україні.

До конкурсу долучилися молоді українці віком від 18 до 37 років, причому найактивнішою стала вікова група 21-25 років.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що саме для цієї вікової категорії питання забезпечення житлом найближче і, як показує практика, на жаль, найбільш болюче.

Аналіз пропозицій, що надійшли від учасників Конкурсу ідей, дає підстави для певних висновків про те, що найбільше турбує молодь, з якими складнощами на шляху до власної домівки зіштовхуються молоді українці.

Перше. Молодь – мобільна категорія населення. Вона влаштовує своє життя і будує кар’єру. До прикладу, сьогодні вони працюють у Львові, а завтра їм запропонують роботу в Харкові. Тому чимало учасників Конкурсу ідей звернули увагу на те, що не обов’язково купувати житло у власність: для багатьох навіть більш цікавою є доступна оренда житла по ціні, нижчій за ринкову, щоб це були посильні кошти для молодих людей. Варіанти вирішення питання – державні чи комунальні орендні будинки або компенсація державою частини орендної плати.

Друге. Молодь не вірить у «квартирні черги». Вірніше, не вірить в їх ефективність, адже кількість громадян, які там перебувають, величезна, а житло безплатно – це захмарна мрія. Тим більше що ця черга не розділена за категоріями громадян. Тому прозвучали ідеї щодо створення окремого реєстру саме молоді, яка потребує покращення своїх житлових умов.

Третє. Молодь мріє про доступні кредити, тому учасники конкурсу запропонували відшукати джерела ресурсів і започаткувати програму безвідсоткового кредитування молоді.

Четверте. Ті, хто у безвідсоткові кредити не вірить і знає про недоступність іпотечного кредитування, говорять про проблему накопичення коштів на перший внесок, без якого жодна фінансова установа кредит на житло не надасть. Ідея така: сплата державою першого внеску повністю або частково, а подальше погашення кредиту або сплату за житло в розстрочку від забудовника громадянин здійснює самостійно.

П’яте. Є ідея зняти «прив’язку» до регіону місця реєстрації громадянина для участі у житлових програмах. Адже люди можуть бути зареєстровані (мова не про наявність житла у власності, а саме про місце реєстрації), до прикладу, в Ужгороді, а фактично проживають, працюють, будують родину в Херсоні. Й житло відповідно бажають придбати саме в Херсоні.

Шосте. Учасники конкурсу бачать нинішню ситуацію з відсутністю фінансування державної програми пільгового молодіжного кредитування. І задумуються, як зробити фінансування стабільним і достатнім. Прозвучала пропозиція законодавчо закріпити норму про спрямування частини сплачених податків, до прикладу, на нерухомість за так звані "зайві" квадратні метри, на фінансування програми забезпечення молоді житлом.

Викладене вище – це підсумок основних ідей і причин їх виникнення.

Ми раді, що Конкурс ідей не пройшов марно, що молодь виявилася небайдужою до свого майбутнього і майбутнього країни, де вони живуть, що молоді люди пропонують шляхи вирішення складних питань, зокрема, забезпечення молоді житлом.

Тепер справа за нами. Держмолодьжитло уважно вивчить всі пропозиції та ідеї учасників конкурсу і втілить їх у проектах змін до нормативно-правових актів. Ми донесемо думку молодої частини суспільства до органів влади, без підтримки яких зміни, на які чекають люди, не стануть реальністю.

Про результати цієї роботи ми повідомимо на наших інформаційних ресурсах, які дають нам змогу бути відкритими і ближчими для громадян.