ІНВЕСТИЦІЇ В ЖИТЛО ДЛЯ МОЛОДІ – ІНВЕСТИЦІЇ В МАЙБУТНЄ КРАЇНИ

Сьогодні, 7 червня, у Київській обласній державній адміністрації відбувся семінар «Створення умов для забезпечення молоді житлом». Організатори заходу – Міністерство молоді і спорту України, Київська облдержадміністрація та Іпотечний центр Держмолодьжитла у Києві і Київській області.

Відкрили семінар заступник голови КОДА Дмитро Назаренко і заступник міністра молоді та спорту Олександр Ярема.

26k

Заступник голови правління Держмолодьжитла Ельвіра Левченко розповіла про переваги співпраці органів місцевої влади та самоврядування з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Зокрема, сьогодні в країні діють 70 місцевих житлових програм пільгового молодіжного кредитування, 26 програм сприяння забезпеченню житлом учасників АТО, 31 місцева програма надання підтримки для придбання доступного житла, а також 7 програм забезпечення житлом інших категорій громадян (працівники бюджетних установ, учителі, медики тощо).

Минулого року фінансування місцевих житлових програм, які адмініструють регіональні управління Держмолодьжитла, склало 171,5 млн грн, суттєво перевищивши розмір фінансування державних програм сприяння населенню у придбанні житла. Серед лідерів – Харків, Миколаїв, Черкаси, Полтава та інші міста.22k

На поточний рік заплановано збільшення фінансування житлових програм з місцевих бюджетів до 226 млн грн. А фактично в Державному Фонді розраховують до кінця року вийти на показник у 300 млн грн фінансування житла для людей за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Важливість житлових програм для молоді засвідчили результати соціологічного опитування, представленого Владою Винниковою і Каріною Людоговською, представницями молодіжного комітету U-Report (проект Дитячого фонду ЮНЕСКО). Ця організація дослідила думки молоді щодо забезпечення житлом.

Висновки красномовні: для 73 відсотків опитаних питання забезпечення житлом є актуальним. Ці та інші результати дослідження активно обговорювалися під час семінару.

Директор Іпотечного центру Держмолодьжитла Микола Марчук наголосив на відкритості установи до спільної роботи з обласною владою Київщини і окремими регіонами столичної області. Він висловив сподівання на те, що семінар сприятиме напрацюванню механізмів забезпечення молодих мешканців краю житлом. «Інвестиції в молодь – це інвестиції в майбутнє», - ці слова керівника Іпотечного центру стали лейтмотивом всього заходу.

Досвідом успішної співпраці з місцевими органами влади поділилися директори Харківського (Олександр Вензель) і Черкаського (Олександр Паливода) регіональних управлінь Держмолодьжитла.

23kПрозвучав виступ керівника департаменту регіонального розвитку та ЖКГ Київської облдержадміністрації Галини Лелет щодо стану забезпечення молоді житлом у Київській області. Голова Громадської ради при Держмолодьжитлі Олександр Санченко акцентував на даних, отриманих Офісом ефективного регулювання BRDO, згідно з якими, кожна вкладена в будівництво гривня повертає 6,83 грн в економіку країни.

У свою чергу, директор Кіровоградського регіонального управління Держмолодьжитла Артем Погребнюк поділився думками про особливості реалізації житлової політики на прикладі свого регіону.

Увагу присутніх привернув і доволі гострий виступ Ірини Кондратенко, члена громадської організації «Медіа центр «Власно» (м. Вінниця) та Громадської ради при Держмолодьжитлі. Вона констатувала: власне житло є базовою потребою кожної людини, і в Україні з цим очевидні проблеми. «Українці масово виїздять за кордон, щоб заробити гроші на житло, через квартирне питання розпадаються сім’ї, пари не наважуються народжувати дітей, руйнується базове поняття родини, - зазначила Ірина Кондратенко. – Такими темпами через сто років традиційні українські поняття як “батьківська хата” чи родинне вогнище” зникнуть, залишивши у наступних поколінь лише враження від безкінечних переїздів з тимчасовими меблями по чужих квартирах».

25k

«Не можна покладати всі фінансові обов’язки лише на Держмолодьжитло. Влада кожного міста, обласного та районного центру повинна подбати про своїх мешканців», - зазначила громадський активіст, нагадавши, що завдяки активній роботі з обласної владою на Вінниччині ухвалено Комплексну регіональну програму пільгового довготермінового кредитування громадян, які потребують поліпшення житлових умов на 2018 – 2022 роки.

Підсумок круглого столу підбив заступник голови обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко, запевнивши, що влада регіону розуміє важливість сприяння громадянам у вирішенні їхнього житлового питання.

Учасники семінару прийняли резолюцію. Вона передбачає, зокрема, сприяння в ухваленні та реалізації нових житлових програм у Київській області, підтримку розробці й ухваленню житлових програм на рівні територіальних громад, вивчення і застосування передового досвіду регіонів – лідерів у реалізації житлової політики.