Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 7,5%

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 7,5% річних. Водночас регулятор починає поступове згортання антикризових монетарних інструментів, що посилить ефект попередніх підвищень облікової ставки та сприятиме сповільненню інфляції.

Інфляція у травні прискорилася вище за прогноз Національного банку України насамперед через подорожчання окремих високоволатильних компонентів споживчого набору під впливом переважно короткострокових факторів.

Національний банк України очікує на сповільнення інфляції восени через поступове вичерпання ефекту низької бази порівняння, кращі врожаї та стабілізуючий вплив монетарної політики.

Вінницьке регіональне управління Держмолодьжитла нагадує: розмір облікової ставки Національного банку України визначає розмір відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (статутного капіталу) Держмолодьжитла.

Ставка за зазначеним кредитом дорівнює обліковій ставці Національного банку України, яка діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.