ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО: РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ЗА І ПІВРІЧЧЯ 2021

Держмолодьжитло інформує про стан укладення договорів за усіма програмами, які адмініструє установа, за результатами роботи за 6 місяців 2021 року.

У січні-червні 2021 року в умовах значно меншого за потребу фінансування житлових програм із Державного бюджету України регіональні управління Держмолодьжитла уклали 222 договори з громадянами на придбання житла за всіма програмами, які обслуговує Фонд. Фінансове наповнення цих програм відбувалося головним чином за рахунок коштів місцевих бюджетів та власного капіталу Держмолодьжитла.

Так, за 6 місяців надано 115 пільгових довгострокових державних кредитів молодим сім’ям. Із цього числа з коштів місцевих бюджетів – 70кредитів, статутного капіталу Держмолодьжитла – 45.

Пільгових кредитів іншим категоріям населення (науковцям, педагогам, працівникам бюджетної сфери, учасникам бойових дій в АТО, внутрішньо переміщеним особам та ін.) за перше півріччя надано 39 кредитів. Із них з державного бюджету (учасникам АТО, ВПО) – 7, з коштів місцевих бюджетів – 32.

Угод про надання державної підтримки для придбання доступного житла (програма «Доступне житло») за 6 місяців 2021 року підписано 27, усі за рахунок коштів місцевих бюджетів.

За програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів підписано 5 угод, усі за рахунок коштів місцевого бюджету (програму адмініструє Харківське регіональне управління Держмолодьжитла).

За програмою часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям – 7 угод, усі за рахунок коштів місцевого бюджету (Полтавське РУ Держмолодьжитла).

Реалізація заходів енергозбереження у житловому фонді (часткове відшкодування кредитів) – підписано 29 договорів, усі за рахунок коштів місцевого бюджету (Миколаївське регіональне управління).

Отже, загалом із Державного бюджету України за 6 місяців 2021 року профінансовано 7 договорів, з місцевих бюджетів – 170, зі статутного капіталу Держмолодьжитла – 45.

За різними програмами забезпечено власним житлом, в числі інших категорій, 75 родин учасників АТО/ООС і 21 ВПО.

 

Коментар голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного:

- Досягнутий за перше півріччя 2021 року рівень реалізації житлових програм, поза сумнівом, недостатній і не влаштовує ані громадян, ані Держмолодьжитло як інструмент державної житлової політики. Щоб виправити ситуацію (яка від нас, зауважу, жодним чином не залежить), Фонд перебуває в постійному діалозі з органами влади, від рішень яких і залежать позитивні зміни у цій сфері. Адже відсутність державної уваги до житлового питання громадян призводить до зростання соціального напруження в Україні.

На тлі окремих позитивних кроків центральної влади загальна негативна ситуація у житловій політиці спостерігається ось уже протягом останніх шести років. Очевидною є недостатність зусиль одного лише місцевого самоврядування для системного вирішення проблеми забезпечення українців власним доступним житлом. Потрібні більш активні дії саме держави в цьому напрямку, а головне – фінансове наповнення житлових програм, які за попередні роки реалізації довели свою ефективність і умови яких є зручними і прозорими для людей.

Щоб змінити ситуацію на краще, перебуваємо в постійному діалозі з органами центральної влади. Налагоджена співпраця з Мінрегіоном і Мінреінтеграції дає підстави дивитися в майбутнє з певним оптимізмом. Зараз працює урядова Міжвідомча робоча група з вивчення питання забезпечення громадян житлом, яка повинна внести відповідні пропозиції Кабінету міністрів. Сподіваємося, під час розгляду Державного бюджету України на 2022 рік будуть враховані численні пропозиції, в тому числі від народних депутатів, щодо належного фінансування житлових програм.

Позитивним моментом півріччя є продовження дії Державної програми забезпечення молоді житлом, термін якої сплив 2020 року. Очікуємо на її фінансове наповнення.

Але головним позитивом цього періоду стало те, що завдяки успішній реалізації започаткованого спільно з Мінрегіоном 2019 року пілотного проєкту іпотеки для учасників АТО і ВПО під 3% річних із середини 2021 року ми отримали змогу почати реалізацію якісно нового проєкту - «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Це спільний продукт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Держмолодьжитла і німецького Банку розвитку KfW. Загальне фінансування програми складе 25,5 млн євро. Це грантові кошти, які в рамках Німецького фінансового співробітництва з Україною надає уряд Німеччини через банк KfW. Держмолодьжитло є виконавцем програми, яка передбачає надання пільгового іпотечного кредиту внутрішньо переміщеним особам на придбання житла з відсотковою ставкою 3% річних у гривні. Це найнижчий відсоток за іпотекою в нашій державі. Гроші від повернення кредитів продовжать працювати в економіці України і будуть спрямовані на нове кредитування житлової потреби ВПО.

Під контролем визначеного німецькою стороною Міжнародного аудитора відбувся перший етап відбору учасників програми, обрано 150 родин. Працюємо, щоб оперативно видати кредити громадянам, одночасно готуємося до наступних етапів відбору, які відбудуться 2021 і 2022 року.