Держмолодьжитло і Рада Європи – на захисті прав ВПО

 

 

IMG 0853IMG 0868

 Практична допомога європейських інституцій – необхідна запорука додержання прийнятих у розвинутих країнах стандартів у сфері захисту прав ВПО. На цьому голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний наголосив сьогодні, виступаючи на підсумковому засіданні наглядової ради Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який здійснювався у 2016-2017 рр.

У засіданні взяли участь і виступили заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи по Україні Режі Брійя, голова офісу РЄ в Україні Мортен Енберг та інші промовці, які представляли державні інституції та недержавні організації.

З цим проектом Держмолодьжитло співпрацює у сфері захисту житлових прав вимушених переселенців. Фахівці Проекту надавали допомогу Фонду в моніторингу і аналізі відповідної законодавчої бази та її модернізації. Ще один аспект спільної роботи – створення соціального відеоролика про житлові права переселенців, який буде запропоновано для трансляції державним і недержавним телеканалам усієї країни.

Сергій Комнатний нагадав учасникам засідання, що, відновивши 2017 року дію програми «Доступне житло», Держмолодьжитло сприяло забезпеченню житлом 65 родин категорії ВПО (загалом минулого року власне доступне житло придбала 91 родина).

1 2

На 2018 рік фінансування цієї програми з держбюджету становить 100 млн грн. – а це значить, що іще близько 450 родин зможуть придбати житло. «Кількість, відверто кажучи, невелика в масштабах країни. Але нас надихає резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи від 23 січня №2198 щодо гуманітарних наслідків війни в Україні, де йдеться і про необхідність забезпечення переміщених осіб власним житлом», - зазначив Сергій Комнатний, додавши, що Україна як член європейської спільноти повинна виконувати рекомендації ПАРЄ.

Зі свого боку, керівник Проекту Ганна Христова зазначила, що програма «Доступне житло» спрямована на системне та стале вирішення житлової проблеми внутрішніх переселенців. «Ми цінуємо набутий досвід співпраці з Держмолодьжитлом», - сказала вона.

Говорячи про перспективу, голова правління Держмолодьжитла висловив переконаність  у тому, що Проект Ради Європи повинен бути продовжений. Адже попереду – велика спільна робота, результатом якої повинно стати створення в Україні чітко діючого та забезпеченого достатнім фінансуванням механізму забезпечення житлом громадян, які цього потребують, у тому числі – внутрішніх переселенців. Адже робота і власне житло – це ті два критерії, які самі переселенці вважають ключовими для нормалізації їхнього життя в нових умовах.

Соціальний міні-фільм про забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб:

https://www.youtube.com/watch?v=pWePwUbVtWg