ЩЕ 130 СІМЕЙ МАТИМУТЬ ВЛАСНІ ОСЕЛІ: 15-ИЙ ВІДБІР ЗА ІПОТЕЧНОЮ ПРОГРАМОЮ ДЛЯ ВПО

Продовжуємо реалізовувати проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», завдяки якому внутрішні переселенці, які втратили свої домівки через збройну агресію росії, мають змогу придбати житло на пільгових умовах.

26 жовтня 2023 року Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву за результатами відбору визначив ще 130 родин внутрішньо переміщених осіб, які отримали змогу оформити іпотечний кредит за українсько-німецькою програмою «Житлові приміщення для ВПО».

IMG 0567

Фінансування нових іпотечних кредитів здійснюватиметься за рахунок коштів від повернення раніше виданих за цією програмою кредитів – тобто запрацював механізм револьверного фонду.

Тож іще майже півтори сотні сімей, які зазнали лиха внутрішнього переміщення, отримали можливість придбати житло на найбільш доступних в Україні умовах: у кредит терміном до 30 років за незмінною ставкою у 3% на рік і власним внеском від 6% вартості житла.

Проєкт реалізують Держмолодьжитло і Мінреінтеграції за фінансової підтримки Уряду Німеччини, що надав ґрант через Банк розвитку KfW. Виконавці проєкту і учасники програми вдячні Уряду Німеччини і Банку KfW за кошти, виділені на забезпечення українських громадян постійним житлом.

Переможці 15-го відбору були визначені методом випадкової вибірки із застосуванням програмного забезпечення, запропонованого міжнародним Імплементаційним консультантом (IPC GmbH) і погодженого KfW. Трансляція відбору велася в режимі реального часу на Ютуб-каналі Фонду і є доступною для перегляду.

Контроль за перебігом відбору здійснювали члени правління Держмолодьжитла і представники Мінреінтеграції та Імплементаційного консультанта.

Перелік родин, які зможуть придбати житло за проєктом, опублікований на сайті Держмолодьжитла і його регіональних відділень.

Регіональні відділення Фонду повідомлять переможців про необхідність надання пакету документів для оформлення кредиту. На подання необхідних документів у громадян є 30 календарних днів.

IMG 0566

Довідка.

2 грудня 2020 р. Верховна Рада ратифікувала угоду між урядами України і Німеччини про залучення 25,5 млн євро від німецького державного Банку розвитку KfW для надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам – громадянам України.

Практичний етап реалізації проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» стартував у липні 2021 року і був призупинений з початком повномасштабної воєнної агресії рф проти України. У серпні 2022 року, вперше з початку дії запровадженого указом Президента України воєнного стану, Держмолодьжитло повернулося до проведення відборів за програмою.

На сьогодні у відкритому реєстрі для участі у програмі зареєстровані 34620 заяв. Протягом першого етапу реалізації програми з родинами ВПО укладені 650 договорів на отримання пільгових іпотечних кредитів на загальну суму 902,3 млн грн.

Умови програми і роз’яснення щодо подання заяв та інших документів представлені на сайті Фонду.

Зареєструватися для участі у програмі можна дистанційно через портал «Дія» або особисто в регіональних відділеннях Держмолодьжитла.

Звертаємо увагу! Житло, на придбання якого можуть бути спрямовані кредитні кошти, НЕ ПОВИННЕ ЗНАХОДИТИСЬ на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), або на території, визнаній в умовах воєнного стану тимчасово окупованою рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним у дію указом Президента України. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.