ПРОГРАМА «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО»: ВІДКРИТІСТЬ І ПРОЗОРІСТЬ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА

ержавна цільова програма будівництва (придбання) доступного житла  буде реалізовуватися на засадах цілковитої відкритості й прозорості для суспільства. Таким був лейтмотив онлайн-наради з регіональними управліннями Держмолодьжитла, що відбулася 21 листопада.

Зокрема, вирішено впровадити відкриту електронну черговість учасників програми. Вона відображатиметься на сайтах регіональних управлінь Фонду, які працюють у кожній області України, повідомив голова правління установи Сергій Комнатний.

Внесено всі необхідні для поновлення роботи програми зміни в законодавство і підзаконні акти. Зокрема, Уряд ухвалив постанову від 20 вересня 2017 р. №708, якою змінив порядки забезпечення громадян доступним житлом і використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла (затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2009 р. №140 і від 29 лютого 2012 р. №193).

Наказом Мінрегіону затверджено оновлений склад Міжвідомчої комісії з формування переліку об'єктів житлового будівництва, на будівництво або добудову яких можуть спрямовуватися кошти державної підтримки по програмі «Доступне житло».

Іншим наказом міністерства затверджено розподіл між усіма областями нашої держави коштів у розмірі 30 млн грн, які будуть спрямовані з державного бюджету на реалізацію програми будівництва (придбання) доступного житла для громадян.

Мінрегіоном погоджено, а правлінням Держмолодьжитла ухвалено Порядок взаємодії за програмою «Доступне житло» з додатками: технологічною картою, зразками заяв учасників програми та зразками договорів.

Згідно з оновленим законодавством, у програмі на більш вигідних умовах можуть брати участь учасники АТО і переселенці: ці категорії отримуватимуть від держави підтримку у вигляді компенсації не 30, а 50 відсотків вартості доступного житла.

Крім того, частково скасована вимога щодо перебування учасників програми на квартирному обліку, оновлено перелік документів для низки категорій громадян та розрахунок розміру державної підтримки.

У нараді взяли участь перший заступник голови правління Фонду Іван Парух і заступник голови правління Ельвіра Левченко, яка спільно з керівниками управлінь Держмолодьжитла дала практичні рекомендації щодо роботи за програмою «Доступне житло» та відповіла на запитання представників РУ, що прозвучали під час наради.

 

 

Довідка. Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010 - 2017 р. затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2009 р. №1249.

Також діють понад 30 місцевих програм, відповідно до яких, молоді громадяни України мають можливість придбати житло шляхом отримання державної підтримки, що полягає у сплаті державою від 30 до 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту. Більш детально з умовами місцевих програм можна ознайомитись на сайті відповідного регіонального управління Держмолодьжитла.

 

За час реалізації програмою скористалися близько 3,7 тисяч сімей.